Kvaliteet kehaosadel

Joonis. Villa kvaliteet lamba erinevatel kehaosadel. Villa kvaliteet väheneb arvude suurenedes (Liik, 1935).
Nii saadakse peenemat, parema kvaliteediga villa lamba aba- ja küljepiirkonnast ning halvimat saba ümbrusest, esi- ja tagajalgadelt. Näiteks Briti Villa Turustamise Organisatsioon (British Wool Marketing Board), mis talunikelt villa kokku ostab eristab üle 300 villa sorti ca 40 erinevalt tõult (William-Davies, 1981). Näitena olgu toodud kerri hill’i (Kerry Hill) lambatõu villaku jagunemine erinevatesse sortidesse ning nende erinev kasutamine:
- Aba ja külje vill: kõige peenem vill, mida kasutatakse villase riide- tviidi valmistamiseks.
- Selja alaosa vill: hea kvaliteediga vill, kuid jämedam kui abal ja õlgadel.
- Nimme ja selja vill: jämedam ja sageli pehmem, mida kasutatakse flanelli ja vooditekkide valmistamiseks.
- Jalgade ülaosa: jäme, sageli sisaldab taimeosi ja kasutatakse tehniliseks ostarbeks.
- Kaela ülaosa vill: ebaühtlikuma kvaliteediga vill, mille villa pikkuse varieeruvus säugus on suur.
- Selja keskosa vill: pehme säuguga vill, mida kasutatakse flanelli- ja vooditekkide valmistamiseks.
- Kõhualune vill: lühike, määrdunud madala kvaliteediga vill.
- Sabajuure vill: madala kvaliteediga, koosneb sageli kempkarvadest.
- Jalgade alaosa vill: ebaühtlik, määrdunud, rohke rasuhigiga ja taimsete lisanditega vill.
- Pea, kurgu ja rinna vill: koosneb jämedatest ohevillkarvadest või kempkarvadest.
Need kaks näidet illustreerivad hästi erinevatelt kehaosadelt pügatud villa kvaliteedi erinevusi ja viitavad kvaliteetse lõnga ja villast esemete saamiseks villa sorteerimise vajadusele pügamisjärgselt.