

+ märgil klikkides näed õiget vastust
- 1. Sealiha analüüsimiseks võetakse proovitükk tavaliselt:
a) selja pikimast lihasest.
b) selja lühimast lihasest.
c) kõhulihasest.
- a) selja pikimast lihasest.
- 2. Lihase pH-d ja selle muutumist ajas
a) mõjutab tapajärgne stress.
b) mõjutab tapaelne stress.
c) ei mõjuta miski ning see jääb tapajärgselt konstantseks.
- b) mõjutab tapaelne stress.
- 3. Liha veesidumisvõime määramine
a) põhineb lihasesse süstitava füsioloogilise lahuse hulga
kindlakstegemisel.
b) põhineb lihast eralduva vee hulga kindlakstegemisel.
c) põhineb termilisel töötlemisel lihast eralduva vee hulga
kindlakstegemisel.
- b) põhineb lihast eralduva vee hulga kindlakstegemisel
- 4. PSE liha on värvuselt
a) tume.
b) hele.
- b) hele.
- 5. Keedukaoga määratakse
a) liha termilisel töötlemisel toimunud proovitüki massi suurenemist.
b) liha termilisel töötlemisel toimunud proovitüki massikadu.
- b) liha termilisel töötlemisel toimunud proovitüki massikadu.
- 6. Liha lõikejõudu määratakse
a) Warner Bratzleri lõikejõu testiga.
b) Honikeli lõikejõu testiga.
c) Warrissi lõikejõu testiga.
- a) Warner Bratzleri lõikejõu testiga.
- 7. Liha pH-d määratakse tavaliselt
a) 45 minutit, 24 või 48 tundi peale looma tapmist.
b) 45 minutit, 24 või 48 tundi enne looma tapmist.
c) 15 minutit, 4 või 8 tundi peale looma tapmist.
- a) 45 minutit, 24 või 48 tundi peale looma tapmist.
- 8. Lihaskoe elektrijuhtivus on seda suurem, mida
a) suurem on selle veesiduvusvõime.
b) väiksem on selle veesiduvusvõime.
c) suurem on selle pH.
- b) suurem on selle veesiduvusvõime.
- 9. Lihassilm on
a) pikima kõhulihase ristlõikepindala
b) pikima seljalihase ristlõikepindala
c) silma suurim lihas.
- b) pikima seljalihase ristlõikepindala
- 10. Keemilise koostise määramiseks
a) lihaproov peenestatakse.
b) lihaproovi töödeldakse termiliselt.
c) lihaproov külmutatakse.
- a) lihaproov peenestatakse.